Dolços valencians

20_453_5_arnadi_gandia

Lola G. Broch. Els pobles del Regne de Valencia han segut sempre molt aficionats a les llepolies casolanes.

L’espirit participatiu dels valencians, la seua hospitalitat i caracter festiu han fet possible una cultura gastronomica variada i molt intensa, preservada a lo llarc dels sigles a pesar de l’intensa industrialisacio dels dolços.

El poble valencià hereta dels seus “yayos” una cultura ancestral, una llengua  unica, una historia plena i en ella no podria faltar la gastronomia exquisita, conservada en la memoria intima del poble.

Passejarem puix, per la geografia del Regne, disfrutant dels dolços que tastaren els nostres antepassats.

ARNADI

Comence en una de les llepolies mes antigues del Regne de Valencia que, ademes del Cap i Casal la fan en La Safor, La Costera, La Ribera alta, i en algunes comarques del nort del Regne.

El seu nom prove del arap. Era comu en les festes i els menjars familiars orgnisades pels moriscs valencians i, conten que, en l’expulsio de 1606 les dones preparaven “arnadi” en cantitat per al viage, donat que es un mejar molt nutritiu i consistent, pero aprofitaven per a amagar dins de la dolça piramide les joyes i monedes d’or i plata per a evitar les possibles, i casi segures, rapinyes de l’Inquisicio.

Per a que estiga en son punt, el pastis te que adquirir un color dorat i brillant.

Ingredients

1 Kilo de carabassa o moniato, o mesclat pero bollit

1 Kilo de sucre

4 ous

Ralladura de llima

Armeles mòltes i sanceres

Pinyons

Un poquet de canella

Preparacio

Una vegada bollits, en pell, els moniatos i carabassa, se chafa be, es mescla en el sucre i es cou menejant-lo sense parar. Despres s’afigen les armeles mòltes, la ralladura de llima i la canella.

En una caçola de fanc prou fonda, es coloca en forma piramidal i s’adorna clavant-li per damunt les armeles sanceres i els pinyons. Es fica al forn a temperatura mijana fins a que estiga prou doradet.

NOTA: en alguns pobles l’adornen en merengue i li diuen “moniato sant” o “carabassa santa”, segons la confitura, com ocorre en les festes patronals de Guadassuar.

Related posts

*

Top