VIII Mundial de Pilota a Mà en Massamagrell

alzira_pilota

A l’inici de l’estiu es disputà el mundial de fútbol. En ple més d’agost s’ha disputat l’Europeu de natació, també l’europeu paraolímpic d’atletisme. D’ací no res s’iniciarà el mundial de bàsquet. De bon segur que estareu tots al dia. Pero segurament pocs sabran que el pròxim dimarts mampendrà el VIII Mundial de Pilota a Mà que es disputarà en Massamagrell.

La pròxima semana Valéncia serà l’epicentre mundial del joc de pilota. Dotze seleccions disputaran partides en quatre modalitats per a conéixer el nou dominador d’este milenari deport a nivell mundial.

Dotze hòmens i quatre dones

Pasqual Sanchis, Pigat II, com a seleccionador valencià donà a conéixer el grup de pilotaris valencians que defendrà els nostres interessos en Massamagrell. En total seran setze pilotaris, quatre d’elles dones, les quals per segona vegada participaran en els mundials.

L’equip femení no ha presentat cap sorpresa, les quatre jugadores que disputaren el Mundial d’Holanda, i que conseguiren un gran resultat (terceres classificats), seran les nostres representants en Massamagrell. Per tant, Ana Belén Giner, Maria José Giner, Sara Gil i Mónica Moya (les dos primeres de Borbotó, la tercera de Godelleta i la quarta de Massamagrell) tractaran de millorar el resultat de fa dos anys.

Es tracta d’un grup molt compacte, experimentat i cohesionat. Són quatre jugadores que pràcticament conviuen dia a dia puix són totes jugadores del CPV de Borbotó.

En quant als hòmens, despuix de l’experiència fallida en Holanda, Pigat recupera la participació dels professionals de l’escala i corda, de pilotaris experimentats i més acostumats a la pressió. Per tant, als especialistes en llargues com Álvaro de Tibi i Mario de el Campello, s’unixen habituals de la selecció com Álvaro, Genovés II o Pablo de Sella (que tot i la seua joventut és un dels veterans en la selecció). També trobem primeres espases de l’escala i corda que donen el pas a la selecció com Soro III, Puchol II, Raúl, Fageca i Rodrigo. Víctor de Meliana, habitual en les seleccions inferiors es consolida en la selecció absoluta, i Guillermo rep el premi al gran any oferit tant en l’escala i corda com en la galocha. Tot i ser el més grandot és el benjamí del grup en dèneu anys.

Quatre modalitats

Com ya és habitual en les competicions internacionals es disputaran partides de les tres modalitats oficials: llargues, joc internacional i one wall.

Les llargues venen a ser com la modalitat valenciana tot i que no es juguen necessàriament en els carrers naturals. El joc internacional és una modalitat que vol conjugar les peculiaritats de les diferents formes de jugar en tots els països. Es juga en herba i en una pilota similar a les del tenis pero sense pel. Per últim, el one wall és l’única modalitat de joc indirecte, es juga en una pilota molt similar a la del frontenis i en una cancha molt chicoteta.

Com a amfitrions la Federació de Pilota Valenciana ha triat l’escala i corda en hòmens i el raspall en dones, com a modalitats autòctones en les quals participaran totes les seleccions.

 Dotze anys sense guanyar

Valéncia és una de les potencies mundials. De fet, va guanyar els primers mundials, en el 96 en Valéncia, en el 98 en Maubege (França), en el 2000 atra volta en Valéncia, i en el 2002 en Paraná (Argentina)

Aixina i tot, Valéncia porta molts anys sense regnar en el món. Itàlia en el 2004, Bèlgica en el 2008 i Holanda en el 2012 conseguiren la glòria mundial.

Són molts anys sense conseguir el mundial i enguany Pigat ha format un grup que ha recuperat la ilusió entre els aficionats.

A més a més, el fet de jugar en casa te que ajudar a conseguir el triumfo final.

12 Nacions

El VIII Mundial serà el de major representació mundial. Un total de 12 països participaran en ell. Als habituals i clàssics europeus com Bèlgica, Holanda, Itàlia i França, se sumen els habituals de sudamèrica Argentina, Colombia i Ecuador.

El one wall ha fet que atres seleccions com l’anglesa que ya participà el l’Europilota 2010, s’acosten al mundial que organisa la CIJB. Per tant Puerto Rico i Mèxic participaran també en Massamagrell. L’última adhesió serà la de Portugal que vol recuperar també la seua tradició.

En one wall Puerto Rico, Mèxico, Argentina… seran els favorits. En llargues i joc internacional ho seran els europeus: Valéncia, Bèlgica, Itàlia i Holanda. En escala i corda i raspall, sense dubte, els valencians han de guanyar.

El calendari

Massamagrell serà la seu principal del mundial. En la localitat de l’Horta Nort es disputaran pràcticament totes les partides de totes les modalitats.

El calendari preparat serà el següent:

Dimarts 2 de setembre

Escala i corda masculí en el trinquet de Massamagrell. A partir de les 22:30 es disputaran les finals. A les 20:30 es realisarà la cerimònia inaugural en el Centre Cultural de Massamagrell.

Dimecres 3 de setembre

Raspall femení en el minitrinquet. Joc internacional masculí en el camp de fútbol municipal. Semifinals i finals a partir de les 18:00.

Dijous 4 de setembre

Finals de raspall femení a partir de les 19:30 h en el minitrinquet. One wall masculí i femení en la cancha de one wall.

Divendres 5 de setembre

Finals femenines i masculines de one wall a partir de les 20 h. Llargues en el carrer de la Mola de Segart i avinguda mediterràneu.

Dissabte 6 de setembre

En la plaça de l’Ajuntament de Valéncia a les 9:00 h final de consolació de llargues i a les 11 h. Final absoluta.

Autors

*

Top