Ford Almussafes, els valencians i els imposts que s’escapen

camareros

Jaume Hurtado

Ford Almussafes, la major empresa “valenciana” per volum de facturacio, te la seua seu social en Madrit, concretament en Alcobendas… ¿Per qué?

Per parts…

El domicili fiscal de les persones fisiques o juridiques es important, perque es determina a on es paguen els imposts. Encara que la fabrica, els treballadors i les empreses subcontratistes de Ford España estiguen situades en Valencia, si el domicili fiscal de Ford España es Madrit, els imposts que genera la planta d’Almussafes es paguen i es queden en Madrit.

¿I a mi aixo com m’afecta?

Segons la Llei de Financiacio Autonomica (LOFCA), el 50% de la recaptacio de IVA de les empreses d’un territori van a parar a les autonomies.

FORD España, te un volum de negoci d’uns 5.000 millons d’euros, i esperen pujar a 9.000 millons d’euros en 2015. Ford España, es per tant, la major empresa “valenciana” i de les 25 majors de tota Espanya.

Si Ford España tributa en Madrit, (…i no en Valencia) l’IVA de 9.000 millons d’euros de facturacio, va a parar a la comunitat autonoma de Madrit, i l’autonomia valenciana es queda sense esta important font de financiacio, que es podria dedicar a millorar infraestructures, escoles, hospitals, o simplement a rebaixar-mos els imposts per a variar (a mes ingressos, menys pressio fiscal faria falta, en teoria….)

Per a reflexionar…

Ara pensa, no a soles en Ford España, que es certament un cas escandalos. Imagina tambe els bancs (el trasllat de Bankia a Madrit, per eixemple), les empreses electriques i d’energia (Endesa, Repsol, Cepsa…), empreses de telecomunicacions (Telefonica, Vodafone, Jazztel…), grans superficies comercials (El Corte Inglés, Carrefour, etc,…), de comunicacio (Puertos del Estado, AENA, Renfe, ADIF…) que produixen o generen negoci en Valencia, pero que tenen la seua seu social en Madrit…

Efectivament, una part d’eixa riquea s’escapa, perque el 50% del tram autonomic de l’IVA es paga en l’autonomia de Madrit i no en Valencia (ahi està el quid de la qüestio… per aixo diu Esperanza Aguirre que Madrit es la comunitat que mes contribuix a Espanya).

Un gol mes en el sistema de financiacio

El tema de l’IVA i la cessio a les comunitats autonomes, sera incomplet, mentres “trampes” com la del domicili fiscal de Ford España en Alcobendas, per a que les grans empreses tributen en Madrit

Autors

*

Top